آخرین مقالات

آخرین محصولات

نیاز عاطفی

نیاز عاطفی

نیاز عاطفی

سلام سلام

یه لحظه چشماتونو ببندین و به مهمترین ارتباطی که الان تو زندگی تون دارین فکر کنین. هوم، اون ارتباط با کیه؟ والدینتون، همسرتون، فرزندتون، شریک عاطفی تون…؟ بهرحال هر کی هست. حالا به این فکر کنین که تو این رابطه شما حس خوبی دارین؟ آرامش دارین؟ به احساساتتون توجه میشه؟ خواسته ها و انتظاراتتون برآورده میشه؟ اگه این اتفاقات افتاده یا می افته معنی اش اینه که نیازهای عاطفی شما تو این ارتباط برآورده میشه. حالا من می خوام براتون بگم این نیازها تو رابطه شما و شریک عاطفی تون چی هستن و چطوری باید برآورده بشن.

نیاز عاطفی چیست؟

روانشناسان دسته بندیهای مختلفی از نیازهای انسانها کرده اند. نیازهای عاطفی هم یکی از اونهاست، که به معنای نیازهای روحی هستن که از نظر روانی و احساسی و هیجانی برای ما انسانها لازمند و عدم تامین اونها باعث آسیب روحی مثل اضطراب، ناامنی، بی اعتمادی و بی ارزشی میشه و همچنین بدون برآورده شدن اونها رابطه در معرض تخریب و نابودی قرار می گیره. چرا که یکی از انگیزه ها و دلایل شکل گیری و دوام هر رابطه عاطفی ای، تامین شدن همین نیازهاست. حالا دوباره به رابطه تون فکر کنین ببینین آیا بیشتر هیجان مثبت مث اعتماد، عشق، رضایت و امید رو توش تجربه می کنین یا بالعکس.

انواع نیاز عاطفی

نیازهای عاطفی زن و مرد در اصل شبیه همدیگه هستن و مشترکن گرچه گاهی اونهارو از هم جدا می کنن. تو این بخش من با توجه به نظریات روانشناختی و روحیات زن و مرد بعضیاشونو براتون میگم.

  • اعتماد و امنیت روانی
  • احساس تعلق؛ یعنی دوست داشتن و دوست داشته شدن
  • نوازشهای روانی و کلامی
  • حمایت
  • مورد تشویق و تحسین قرار گرفتن، تایید شدن
  • درک شدن و صمیمیت
  • تفریحات و هیجانات مشترک
  • قدردانی و ارزش دادن
  • صحبت کردن و گفتگو

 

اعتماد و امنیت روانی

نیاز عاطفی

یک نیاز عاطفی بسیار مهم که ستون ارتباط محسوب میشه، اعتماد بین دو طرف رابطه ست. یعنی اینکه دو نفر با هم صداقت داشته باشن، خیالشون بابت حضور و ثبات طرف مقابل راحت باشه، نگران نباشن که نکنه بذاره بره، نکنه با من صداقت نداشته باشه. صداقت داشتن با همدیگه این اعتمادو بیشتر می کنه. صداقت هم برای زن هم مرد بسیار مهمه، صداقت یعنی شفاف بودن و این شفاف بودن میزان اعتمادو بیشتر می کنه. همچنین تعهد داشتن به همدیگه و وفادار بودن به رابطه اعتماد رو هم بیشتر می کنه و باعث امنیت روانی میشه. رابطه ای پابرجا می مونه که نیاز عاطفی اعتماد تامین بشه. خیانت و عدم صداقت هر دو باعث آسیب دیدن اعتماد میشن. در همین زمینه می تونین مقاله طرحواره و خیانت رو بخونین.

احساس تعلق

نیاز عاطفی

ما آدمها نیاز داریم حس کنیم به کسی تعلق داریم و کسی به ما تعلق داره. این تعلق یعنی علاقه داشتن، محبت داشتن به همدیگه، دلتنگ شدن از دوری هم، تو صحبتهای عادی ممکنه این حس به مالکیت هم اطلاق بشه، مثلا گفته بشه من مال اونم یا اون مال منه. دوست داشتن به آدم انگیزه تکاپو، تلاش برای کسب رضایت طرف مقابل، مراقبت از همدیگه و همکاری با همدیگه و ساختن یک رابطه و زندگی مشترک خوب رو میده. نیاز عاطفی احساس تعلق رو دست کم نگیرین چرا که نبود عشق یکی از نشونه های رابطه مرده است و می تونه یکی از عوامل مهم طلاق عاطفی باشه که توصیه می کنم مقاله شو بخونین.

نوازشهای کلامی و غیرکلامی

نیاز عاطفی

توجه به همدیگه، محبت کردن، کادو گرفتن، جملات عاشقانه و محبت آمیز گفتن، مراقبت هنگام بیماری، کمک هنگام نیاز داشتن و… همه اینا نوازشهایی هستن که برای ساخت یک رابطه فعال و پایدار لازمن. اینکه فقط توی دلمون همدیگه رو دوست داشته باشیم کافی نیست. این دوست داشتن باید خودشو ابراز کنه و نشون بده تو کلماتمون، حرکات بدنمون، رفتارهامون و…

حمایت

نیاز عاطفی

یک نیاز عاطفی بسیار مهم که جنبه های مختلفی می تونه داشته باشه حمایت کردن از همدیگه ست. مثلا حمایت ارتباطی وقتیه که آقایی از همسرش جلوی خانواده ش دفاع می کنه یا خانمی پیش دیگران اشتباهات همسرشو می پوشونه و اجازه نمیده کسی به همسرش توهین کنه. یا حمایت مالی، وقتیه که پسر یا مردی به پارتنرش کمک مالی می کنه و نمیذاره اون سختی بکشه.

حمایت مالی یک مرد از زن می تونه باعث جذابیت بیشتر مرد و همچنین افزایش اقتدار اون بشه. گرچه این موضوع نباید به شکل وابستگی دربیاد و یا جنبه سواستفاده بگیره. تو این زمینه توصیه می کنم مقاله طرحواره وابستگی و بی کفایتی رو ملاحظه کنین.

مورد تشویق و تایید قرار گرفتن

نیاز عاطفی

نیاز عاطفی مورد تایید قرار گرفتن از اونجا ناشی میشه که ما آدما به همدیگه اهمیت می دیم، به نظری که درباره مون داده میشه و فکری که راجع به ما می کنن. ما می خوایم مارو خوب بدونن، براشون محبوب باشیم چون در این صورت توجه بیشتری دریافت می کنیم. مورد پذیرش قرار گرفتن باعث میشه که خوبیهای ما تشویق بشه و بخاطر نقص هامون طرد نشیم. اگه شما شریک عاطفی تونو بابت محبتهاش، خوبیهاش و رفتارهای مثبتش تشویق نکنین، اون فکر میکنه خوب بودن یا خوب نبودن فرقی نمی کنه و رفتارهای مثبتش کمتر میشه. البته نباید این نیاز به تایید و تشویق بیش از حد باشه که در اون صورت می تونه ناشی از طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه باشه که پیشنهاد می کنم مقاله شو بخونین.

درک شدن و صمیمیت

نیاز عاطفی

نیاز عاطفی درک شدن به این معناست که احساس کنیم تو رابطه شنیده میشیم. با رنجهامون هم حسی میشه و طرد نمیشیم. به احساساتمون اعتبار داده میشه مثلا نمی گن این چه احساسیه که داری یا این چه فکریه که می کنی. درک شدن منجر به صمیمیت توی رابطه میشه. بسیاری از زوجین تو اتاق مشاوره به من میگن من دوست داشتم با همسرم مث دوست باشیم، صمیمی باشیم. صمیمیت یعنی بتونین رازهاتونو به هم بگین، از دردهاتون حرف بزنین، موقع صحبت خوب گوش بدین و با همدیگه همدلی کنین و احساس یکی بودن کنین.

تفریحات و هیجانات مشترک

نیاز عاطفی

نیاز عاطفی تفریح و بازی کردن با هم از کودک شاد درون ما برمی خیزه. همه ما درون خودمون کودکی داریم که دوست داره بازی کنه، بخنده، شاد باشه، تجربیات و کنجکاوی های جدید داشته باشه مث همه بچه ها. فرقی هم نمی کنه تو چه سنی باشیم، همه مون این کودک درون رو داریم. اگه یاد بگیریم تو رابطه عاطفی مون، کودک درونمونو با هم هماهنگ کنیم، با هم بازی و شادی داشته باشیم این باعث میشه رابطه قشنگتر و موندنی تر بشه. افرادی که با هم تفریح ندارن از هم دور میشن و رابطه شون به سردی کشیده میشه. خیلی خوبه که قبل شروع رابطه تو این زمینه ها هم از همدیگه شناخت بدست بیارین. مقاله مشاوره قبل از ازدواج تو این زمینه مفیده.

قدردانی و ارزش دادن

نیاز عاطفی

نیاز عاطفی قدردانی به این اشاره می کنه که توی رابطه عاطفی قدر محبتها، نوازشها، کارهای خوب ما دانسته بشه و دیده بشه. هر ارتباط انسانی مستلزم دادو ستد انتظارات و خواسته هاست. یک مبادله رفتاریه. یعنی اینه من برای پارتنرم کاری می کنم و اون هم برای من کاری می کنه، این کار می تونه محبت کردن، حمایت عاطفی، حمایت مالی، مراقبت و… باشه. این مبادله رفتاری باعث تامین روانی ما بشه و دلیل محکمی برای ادامه رابطه به ما میده. بجز انجام اینکارها که حتی ممکنه وظیفه هم باشه، قدردانی از اونها باعث میشه به طرف مقابل این پیامو بدیم که ببین من متوجه کارای تو هستم. اگه به این نیاز عاطفی بی توجهی بشه و از ما قدردانی نشه یا قدردانی نکنیم این فکر ایجاد میشه که پس کارهای من ارزشی نداشتن و انجام دادن یا ندادنشون فرقی نمی کنه.

گفتگو و صحبت کردن

نیاز عاطفی

من عموما به زوجین توصیه می کنم با همدیگه حرف بزنین. هفته ای یک جلسه با هم وقت بگذارین درباره هفته ای که گذشته حرف بزنین. درباره احساساتی که تجربه کردین، فکرهایی که تو ذهنتون اومده، چیزایی که دلتون می خواسته به هم بگین و فرصتش نشده. اگه نیاز عاطفی گفتگو و حرف زدن و شنیدن تامین بشه میشه به سلامت روان رابطه امید داشت. حرف نزدن باعث میشه بسیاری از مشکلات و فکرها و احساسات و خواسته ها پنهان بشن و به صورت مخفیانه آسیب بزنن. برخی از زوجین از همدیگه توقع ذهن خوانی دارن و می گن خودش باید بفهمه من چی می خوام، خودش باید بفهمه من چرا ناراحتم، قبلا براش گفتم چه توقعی دارم پس باید یادش مونده باشه. این توقع ذهن خوانی داشتن رابطه رو به سمت تجربه خشم و تعارض می بره.

مقاله مقابله با همسر عصبانی رو تو این زمینه مطالعه کنین.

خب دوستان عزیز تا الان هفت نیاز عاطفی مهم رو براتون گفتم، برا خودتون مشخص کنین که تو رابطه تون کدوم یک از اینا توسط شما یا پارتنرتون برآورده میشه و از کدوم یک داره کم گذاشته میشه.

و بعد با هم دیگه بریم سراغ راهکارهایی برای تامین این نیازهای عاطفی.

چه باید کرد؟

  • برای مستحکم کردن اعتماد بینتون حتما مرزبندی هایی تو رابطه داشته باشین، خط قرمزها و ارزشهاتونو مشخص کنین. مثلا اینکه کدوم حرفها به هیچ عنوان نباید به کس دیگه ای گفته بشه. قرار بذارین هر موضوعی که به رابطه مربوطه رو صادقانه با هم در میون بذارین و هر وقت ناراحتی پیش اومد با شفافیت اونو حل کنین.

 

  • اگه نیاز عاطفی تعلق و عشق، تو رابطه تون تامین نمیشه بررسی کنین که مشکل از کجاست؟ آیا از ابتدا عشقی نبوده؟ آیا رفتارهایی باعث سردی شده؟ آیا طرحواره های شما مث بازداری هیجانی یا بی اعتمادی باعث میشه عشقتونو نشون ندین؟ و یادتون باشه بعد بررسی سعی کنین اینارو حل کنین و اگه حل نشد بدونین که بدون عشق ادامه دادن، توجیهی نداره.

 

  • برای نوازش کردن و دیدن باید روشهای عشق ورزی رو یاد بگیرین. نیاز عاطفی نوازش نیازیه که باعث افزایش احساس تعلق میشه پس حتما اگه روشهای محبت کردن رو بلد نیستین با کتاب یا مشاوره یا شرکت درکارگاه های روانشناسی ارتباطی یاد بگیرین و نکته مهم این که از خود طرف مقابل بپرسین انجام چه کارهایی از سمت شما خوشحالش می کنه و علائقتونم بگین. مطالعه مقاله مهارتهای لازم برای رابطه عاطفی رو بهتون سفارش می کنم.

 

  • انسانها به حمایت همدیگه نیاز دارن و این حمایتها بقای جسمی و روانی شونو تضمین می کنه. برای برآوردن نیاز عاطفی حمایت، در عین حال که استقلال روانی، عاطفی و مالی خودتونو حفظ می کنین، اجازه بدین طرف مقابل هم از شما حمایت کنه و شما هم اینکارو بکنین. یادتون باشه رابطه متقابله و گرفتن حمایت یکطرفه باعث وابستگی و پرتوقعی و آسیب پذیری شما یا اون فرد میشه.

 

  • گفتگو کردن و مذاکره مهارتیه که بسیاری از سوتفاهم هارو برطرف می کنه و نیاز عاطفی مهمی هست چرا که باعث نزدیکی و صمیمیت بیشتر میشه. برای گفتگو کردن زمان و مکان مشخصی رو در نظر بگیرین بویژه اگه صحبتهای مهم و طولانی دارین. موقع گفتگو فقط به حرف زدن خودتون تمرکز نکنین سعی کنین بیشتر شنونده بشین. اگه صحبتتون به بحث کشیده شد، ایست بدین و بعد آرامش دوباره شروع کنین. خواسته ها و نیازهاتونو مطرح کنین و نخواهین که طرف مقابلتون ذهن خوانی کنه.

در پایان توصیه می کنم اگه تعارضی تو رابطه تون دارین و تا الان نتونستین حلش کنین حتما برای حل اون و نجات رابطه اقدام اساسی و درست کنین و برای مشاوره گرفتن جستجو کنین. میتونین برای گرفتن وقت مشاوره به من پیام بدین.

ما رو تو اینستاگرام دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *